Την 3η Μαρτίου γιορτάζεται το Χίνα Ματσούρι ( 雛祭り). Τα σπίτια στολίζονται (ήδη από τον Φεβρουάριο) με κούκλες με παραδοσιακά κοστούμια που αναπαριστούν το αυτοκρατορικό ζεύγος, τους αυλικούς και τους μουσικούς της αυτοκρατορικής αυλής. Μετά τις 3 Μαρτίου οι γονείς αποσύρουν τις κούκλες επειδή όπως πιστεύεται, αν παραμείνουν, οι κόρες τους θα αργήσουν να παντρευτούν και θα έχουν κακότυχο μέλλον.
Ένα έθιμο από το οποίο σύμφωνα με μια θεωρία κατάγεται το Χίνα Ματσούρι είναι το Ναγκάσι-μπίνα (流し雛) στο οποίο τα κορίτσια αφήνουν τις κούκλες στο νερό (συνήθως ποταμών) για να «καθαρίσει» το μέλλον τους από την κακή τύχη και να μεγαλώσουν με υγεία και ευτυχία. Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο Χεϊάν (794-1185) και ήταν μια από τις σιντοϊστικές τελετές καθαρμού από «τσούμι» (= «αμαρτίες») ή αρρώστιες, όπου οι κούκλες, ως υποκατάστατα ανθρώπων, έπαιρναν πάνω τους κάθε είδους μίασμα. Στο «ναγκάσι-μπίνα» αχυρένιες κούκλες αφήνονταν στο νερό του ποταμού, για να τις πάρει μαζί με τα κακά που μεταφέρονταν στις ίδιες (διαβάστε το σχετικό άρθρο για το Χίνα Ματσούρι).
Εμείς πήγαμε στο Ναγκάσι-μπίνα στον ποταμό Σουμίντα του Τόκιο που συνήθως διοργανώνεται μερικές μέρες πριν το Χίνα Ματσούρι και τα κορίτσια αφήνουν χάρτινες κούκλες στον ποταμό. Σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας χρησιμοποιούνται παραδοσιακές κούκλες που τις αφήνουν στο νερό μέσα σε ειδικά στεφάνια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: JUNKO NAGATA©IAPONIA.GR