Οι ναοί της Νάρα –όπως και της Καμακούρα, και του Κιότο, και πολλών ακόμα ιαπωνικών πόλεων- είναι η ζωντανή, τρισδιάστατη εικονογράφηση της ιστορίας της. Και ανάμεσα στους σιντοϊστικούς ναούς της παλιάς πρωτεύουσας, δεν υπάρχει κάποιος που να δίνει στην εικόνα αυτή πιο έντονα χρώματα από τον Κάσουγκα Τάισα (春日大社) σχεδόν στην είσοδο του πάρκου που αποτελεί τον βασικό προορισμό της πόλης και ένας από τους λίγους, πια, ναούς που έχουν στο όνομά τους τον βαρύ προσδιορισμό «τάισα» δηλαδή «μεγάλος ναός»· το σύστημα που τον χαρακτήριζε έτσι έχει εκλείψει όμως κάτι από το μεγαλείο του παραμένει.
Χτισμένος το 768, αφιερωμένος στις πολεμικές θεότητες Τακεμικαζούσι/Κάσιμα-νο-κάμι και Φουτσονούσι και συνδεδεμένος με την πανίσχυρη οικογένεια Φουτζιουάρα, υπήρξε την περίοδο Νάρα (710-794) ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Ιαπωνίας –η σχέση με τους Φουτζιουάρα σίγουρα έπαιξε ρόλο, το ίδιο και η σύνδεση με την αυτοκρατορική οικογένεια την ίδια περίοδο, όταν ο αυτοκράτορας Μουρακάμι χαρακτήρισε το Κάσουγκα Τάισα σημείο επαφής με τους θεούς που προστάτευαν την Ιαπωνία (και βεβαίως τον οίκο του). Και κάπως έτσι, η αρχιτεκτονική του έγινε υπόδειγμα για πολλούς ναούς σε όλη τη χώρα κρατώντας και την ονομασία του: Κάσουγκα-ζουκούρι (春日造) δηλαδή «Στιλ Κάσουγκα».
Τα 3.000 φανάρια/αφιερώματα, σήμα-κατατεθέν του Κάσουγκα Τάισα υποτίθεται ότι αντιστοιχούν στους 3.000 ναούς Κάσουγκα που υπήρχαν κάποτε σε όλη την Ιαπωνία· σήμερα πολλοί από τους ναούς αυτούς δεν υπάρχουν, όμως η μητρόπολή τους παραμένει, διατηρώντας ακόμα το μυστήριό της παρά τους χιλιάδες τουρίστες που πλημμυρίζουν καθημερινά το πάρκο που την φιλοξενεί και που μπλέκονται με τα εκατοντάδες ελάφια-σύμβολα του Τακεμικαζούσι και της ίδιας της Νάρα. Ειδικά νωρίς το πρωί, ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι ακούει τον απόηχο από τις φωνές εκείνων που μέσα στους αιώνες αφιέρωναν τα πέτρινα και μπρούτζινα φανάρια ελπίζοντας σε μια ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους θεούς.
Φωτογραφίες © Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης
ΧΑΡΤΗΣ

Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο” και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.