Στο Μετρό του Τόκιο
Κείμενο-φωτογραφίες: Aνδρέας Τσιρώνης
Κάτω από το Τόκιο υπάρχει σκαμμένη μια δεύτερη πόλη, το δίκτυο του μετρό. Μια ματιά στο χάρτη της πόλης με τις 10 διαφορετικές γραμμές (πολλές εκ των οποίων τέμνονται σε 2 και 3 διαφορετικά σημεία) και τους πάνω από 150 σταθμούς, κάνει εύκολα αντιληπτό το πώς η πόλη αυτή των 15 εκατομμυρίων μπορεί και επιβιώνει χάρη σε αυτό το υπόγειο σύστημα.
Όλα αυτά που έχει ακούσει κανείς για το στρίμωγμα μέσα στους συρμούς είναι αλήθεια. Τις πρωινές ώρες (μέχρι και τις 9 το πρωί) δημιουργείται το αδιαχώρητο και η πίεση είναι πολλές φορές τεράστια από τον κόσμο που στριμώχνεται για να μπορέσει να μπει στα βαγόνια. Γίνεται όμως χωρίς φωνές ή παράπονα, ευγενικά και χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς. Είναι μια διαδικασία κατά κάποιο τρόπο αναγκαία, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσο περισσότερο γίνεται οι κάτοικοι αυτής της πόλης που προσπαθούν να φτάσουν εγκαίρως στην εργασία τους.
Από τα πρώτα πράγματα που εντυπωσιάζουν στην Ιαπωνία, είναι το πόσο πειθαρχημένα μπαίνουν οι άνθρωποι στο μετρό. Στο πάτωμα της αποβάθρας, έχουν χαραχτεί ειδικές διαγραμμίσεις ή απλά έχει κολληθεί κάποια φαρδιά κίτρινη ταινία, η οποία προσδιορίζει το που πρέπει να σταθούν οι επιβάτες που αναμένουν το επόμενο τραίνο. Πάνω λοιπόν στις γραμμές αυτές (και όχι με το συνηθισμένο ελληνικό χάος) στέκονται οι επιβάτες σχηματίζοντας μια ουρά σύμφωνα με την οποία θα επιβιβαστούν όταν φτάσει το τραίνο. Σε ώρες εκτός αιχμής, κανείς δε σπρώχνει κανένα και όλοι ακολουθούν τον άγραφο αυτόν κανόνα που επιτρέπει να χρησιμοποιούν το μέσο αυτό χωρίς «παρεκτροπές».
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέσα στο τραίνο, δεν ακούγονται φωνές, κουδουνίσματα τηλεφώνων ή μουσική. Επιγραφές μέσα στο τραίνο, παρακαλούν τους επιβάτες να μηδενίσουν την ένταση του κουδουνίσματος και στα σημεία των θέσεων που προορίζονται για ηλικιωμένους ή εγκύους, τα τηλέφωνα πρέπει να απενεργοποιούνται τελείως.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μέσα στο μετρό, οι επιβάτες όλων των ηλικιών κάνουν τρία κυρίως πράγματα: είτε θα σερφάρουν μανιωδώς στο ίντερνετ (τα ιαπωνικά κινητά είναι εδώ και αρκετά χρόνια 4ης γενιάς δίνοντας μεγάλες δυνατότητες πλοήγησης στο διαδίκτυο), είτε θα διαβάζουν κάποιο βιβλίο το εξώφυλλο του οποίου θα έχουν επιμελώς καλύψει για να μη φαίνεται ο τίτλος, είτε θα …κοιμούνται μακαρίως.
Το τελευταίο είναι και το πιο εντυπωσιακό, καθώς οι Ιάπωνες όταν μπαίνουν σε κάποιο μεταφορικό μέσο και ανεξαρτήτως της ώρας της ημέρας ή της διάρκειας της διαδρομής, για κάποιο ανεξήγητο λόγο νανουρίζονται υπερβολικά και τους παίρνει ο ύπνος ομαδικά. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις 4-5 ανθρώπους στη σειρά να κοιμούνται ο ένας δίπλα στον άλλο, με τα σώματά τους να έχουν λάβει κάθε πιθανή στάση. Στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας δεν επιτρέπουν να φωτογραφίσει κάποιος αγνώστους που κοιμούνται (και σίγουρα όχι όταν κάποιος άλλος επιβάτης μπορεί να σε αντιληφθεί ), οπότε και δε μπορεί να αναρτηθεί σχετική φωτογραφία, αλλά σχετικό ψάξιμο στο ίντερνετ αποκαλύπτει πολλά σπαρταριστά βίντεο…