Σχεδόν όλοι ξέρουν τις κερασιές και αρκετοί (ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία) τα χρυσάνθεμα όμως η ιαπωνική πραγματικότητα περιέχει δεκάδες ακόμα λουλούδια, καθένα ταυτισμένο και με μια εποχή. Και ο Ιούνιος, μαζί με την εποχή των βροχών, φέρνει την ανθοφορία των ορτανσιών, των ατζισάι. Συνήθως μοβ αλλά και λευκές, και ροζ και μπλε και κόκκινες, γεμίζουν παρτέρια και πάρκα και εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους και τα περίεργα άνθη-μέσα-στα-άνθη τους. Όντας εύκολο φυτό, ορτανσίες υπάρχουν παντού όμως οι κάτοικοι του Τόκιο, και ειδικά του ανατολικού του κομματιού, επιμένουν ότι το καλύτερο μέρος για να τις δει κανείς είναι οι χώροι του ναού Χακουσάν Τζίντζα (白山神社) στον δήμο Μπούνκιο· όπως συμβαίνει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τόσο ο ναός όσο και η κοινότητα της περιοχής οργανώνουν κάθε καλοκαίρι το σχετικό ματσούρι/φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει και κάποιες εκδηλώσεις και κάποιους πάγκους με φαγητό ώστε να δικαιολογήσει το όνομά του.
Όμως για τους Ιάπωνες, και μόνο η δυνατότητα να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στις 3000 ορτανσίες από 20 διαφορετικές ποικιλίες και να τις φωτογραφίσουν από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία, είναι αρκετός λόγος για γιορτή και την τιμούν και με το παραπάνω: για να μπορέσει κανείς να τις δει με την ησυχία του, πρέπει να πάει πολύ νωρίς πρωί καθημερινής παρά το γεγονός ότι ο ναός δεν είναι και στο πιο κεντρικό μέρος του Μπούνκιο -ή του Τόκιο.
O Χακουσάν Τζίντζα απέχει περίπου 200 μέτρα από το σταθμό Χακουσάν (白山駅 ) της γραμμής Toei Mita του μετρό.
ΧΑΡΤΗΣ
Φωτογραφίες © Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης

Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο” και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.